Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

   Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

TŠČ-OVCI I OVE GODINE TULUMARILI

Utorak, 8. studenoga 2022.

Uz dobru knjigu i zanimljiva gosta vinuli se u nova prostranstva

 S ciljem promicanja čitanja i knjige svake se godine u Mjesecu hrvatske knjige i Mjesecu školskih knjižnica održava čitateljski susret Tulum s(l)ova u koji se već tradicionalno uključuju i učenici i nastavnici Tehničke škole Čakovec. Devetnaestero učenika od prvog do četvrtog razreda trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja sa svojim je nastavnicama – školskom knjižničarkom Sanjom Novak te profesoricama Hrvatskog jezika Majom Markač Đurić i Anjom Žvorc, te gostom iznenađenja Martinom Dodlekom – bivšim učenikom naše Škole, danas profesorom u području elektrotehnike, proteklog petka, 4. studenoga tulumarilo u školskoj knjižnici.

U režiji naše knjižničarke, susret je počeo zanimljivo osmišljenom igrom upoznavanja u parovima na temelju odabrane fotografije iz galerije mobitela, a sudionici su zajedno odredili pravila ponašanja tijekom druženja. Ceremonijalno čitanje odabranih tekstova prema vlastitom izboru svakog sudionika Tulumu uvijek daje poseban čar, a ove su se godine čitali stihovi domaćih i stranih pjesnika, basne te ulomci knjiga različitih žanrova (stihovi Laku noć/Petar Preradović, Dinamit/Jure Kaštelan, Daj mi ruku/Tomislav Karlović, Ptica koja svud leti/ Petra Preradović) basne Pčelar i pčela/Ezop, Škrtac/Ezop, Dječak koji je volio skakavce/ Ezop, ulomci Preobrazba/Franz Kafka, Gospodar prstenova/J. R. R. Tolkien, Poštovani kukci/Maša Kolanović, Predsmrtni dnevnik/Igor Mandić, Ispričat ću ti priču/ Jorge Bucay, Smrt Smail-age Čengića/Ivan Mažuranić, Mrtvacima ulaz zabranjen/Nenad Brixy, Posjet Elzi/Kafka, Diktatori/Richard Overy, Biblija).

U kratkom druženju s učenicama Gospodarske škole Varaždin putem Zooma sudionici su predstavili sebe, svoju Školu i provedene aktivnosti. Učenica Gospodarske škole Varaždin tom je prigodom pročitala ulomak iz knjige Črna mati zemla Kristiana Novaka, a TŠČ-ovce je stihovima Jure Kaštelana Dinamit predstavio učenik 3. RT razreda Noa Turk.

U završnom dijelu susreta kvizom Pogodi tko sam, koji je pripremila knjižničarka, nagoviješten je gost iznenađenja, profesor Martin Dodlek. Bivši učenik Tehničke škole Čakovec strastveni je ljubitelj sportskih jedrilica te je inspirativnim predavanjem, prezentacijom i kratkim filmovima svoju strast podijelio sa svim sudionicima Tuluma, a neke je i zainteresirao za ovu aktivnost.

Neosporna je činjenica da živimo u digitalnom dobu te je digitalna tehnologija ključno sredstvo i oruđe na putu ljudskog napretka. Nedavna su istraživanja pokazala velik gubitak interesa za aktivnost čitanja, nedovoljnu razvijenost u govornoj i pisanoj komunikaciji i smanjene fizičke aktivnosti današnjih generacija zbog vremena provedenog u online okruženju (Institut za društvena istraživanja). Ovakvim čitateljskim susretima nastoji se othrvati ovom trendu te ujedno dokazati da mladi, unatoč svemu, još uvijek posežu za knjigom i pisanom riječju.

 

Aktualne novosti

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLE ZA 2022./2023.
GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLE ZA 2022./2023.

Na stranici DOKUMENTI ---> AKTI USTANOVE 7. listopada 2022. objavljena su tri važna dokumenta ustanove koji se odnose na školsku godinu 2022./2023. To su Godišnji plan i program Školski kurikul Školski preventivni program.  

read more
Popis tema za završni rad u 2022./2023. godini
Popis tema za završni rad u 2022./2023. godini

Poštovani učenici, kolege nastavnici - mentori učenicima na završnom radu, sukladno Pravilniku o izradbi i obrani završnog rada objavljujem slijedeće dokumente:  na prijedlog stručnih vijeća donosim popis tema za završni rad po zanimanjima/ strukovnim programima:...

read more
Erasmus +, K1 projekt – SUVREMENI IZAZOVI ZA NOVE GENERACIJE
Erasmus +, K1 projekt – SUVREMENI IZAZOVI ZA NOVE GENERACIJE

Agencija za mobilnost i programe Europske unije prihvatila je projektni prijedlog „Suvremeni izazovi za nove generacije“ u okviru programa Erasmus +, Ključna aktivnost 1: mobilnost u svrhu učenja za pojedince te dodijelila Tehničkoj školi Čakovec bespovratna sredstva...

read more