Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

SRIJEDA S RAZREDNIKOM

Petak, 25. studenoga 2022.

Bajkovit dan strojara u zavičaju bajki

Čarobna prirodna baština i narodna predaja, povijesna zbilja i legende te su nam srijede, 23. studenoga 2022., uljepšale i oplemenile nastavni dan proveden izvan učionica Tehničke škole Čakovec. Aktivnost iz Školskog kurikula nazvana Srijeda s razrednikom učenicima razrednih odjela 3. ST i 3. S3 kišovito-snježnu, maglovitu i hladnu srijedu pretvorila je u topao dan za sjećanje. Osmijesi i pjesma naših strojarskih računalnih tehničara i strojobravara otjerali su crne kišne oblake i zavičaj bajke smješten u središtu kontinentalne hrvatske – grad Ogulin, mladiće, njihove razrednice i knjižničarku dočekao je zamalo okupan sunčevim sjajem.
Drevni Frankopanski kaštel, dvorac u središtu grada, dočekao nas je otvorenih vrata iza kojih nas je multimedijalnim i interaktivnim centrom Ivanina kuća bajki vodila srdačna i razdragana ‘Ivana’. U suvremenom centru koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo, djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija učenici su obnovili spoznaje o svijetu bajki najznačajnije hrvatske spisateljice bajki – ‘hrvatskog Andersena’, Ivane Brlić-Mažuranić, kao i brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca.
Bajkovite pute nastavili smo do kanjona u samom središtu grada u kojem ispod kamenih i strmih litica ponire rijeka Dobra koja upravo na tom mjestu završava svoj tok. Prema legendi o djevojci Đuli koja se u ponor strmoglavila zbog nesretne ljubavi, taj je prirodni fenomen nazvan Đulin ponor, a kamena litica otkriva profil kapetana Milana koji pogledom traži svoju Đulu.
Nakon dojmljiva prizora kakav samo priroda može stvoriti šetnju smo nastavili Parkom kralja Tomislava i zastali uz spomenik našem prvom kralju te krenuli put mjesta u kojem smo odgledali drugo poluvrijeme prvog nastupa naših Vatrenih.
Uslijedili su ručak, opuštanje, smijeh… i odlazak iz Ogulina. Laganom šetnjom uz ‘ogulinsko more’, kako mnogi zovu akumulacijsko jezero Sabljaci, uživajući u pogledu na vodeno prostranstvo i goru čudesne ljepote u daljini – Klek, uzdignutu nad kotlinom u kojoj se smjestio Ogulin, završili smo jedan drugačiji, poseban dan.
Uz druženje, smijeh i pjesmu koja se orila busom, opušteni kakvi zapravo i jesmo, proširili smo znanja iz književnosti, povijesti, geografije…, spoznali koliko zapravo lijepa si, zemljo naša… Kako bez ‘burgera’ izlet ne bi bio izlet, tako smo se i mi na stajalištu Draganići zasladili za kraj srijede koju ćemo zauvijek pamtiti.
Bajkovito je počelo, bajkovito i završilo! A kako bi drugačije i moglo s takvom mladošću – vedrom, discipliniranom, zabavnom… Bravo, dečki! (das)

 

Aktualne novosti

ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec
ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec

Prošli tjedan, od 6. do 10. svibnja, u okviru Erasmus+ projekta, imali smo čast ugostiti nastavnicu matematike Fani Chatzi iz škole 3rd Lyceum of Koropi (Koropi, Grčka). Tijekom svog boravka, Fani nije samo pratila našu nastavu iz matematike, već je i aktivno...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more
Popis tema za završni rad u 2023./2024.
Popis tema za završni rad u 2023./2024.

Dragi učenici, u priloženim dokumentima objavljujem popis tema za završni rad za školsku godinu 2023./2024. - po zanimanjima. Tehničar za računalstvo                  Prijedlog tema za ZR 2023 - tehničari za računalstvo Tehničar za mehatroniku                Prijedlog...

read more