Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

LIJEPO JE VIDJETI POZNATA LICA

Utorak, 18. travnja 2023.

Današnji smo trening započeli videopozivom s kolegama iz razreda koji nisu doputovali na mobilnost u Irsku.

Osim što su nas razveselila dobro poznata lica, učenicima u TŠČ-u prenijeli smo svoja iskustva te ih informirali o osnovnim stvarima koje se odnose na programsko rješenje REVIT. Posebno nam je drago bilo vidjeti profesora Horvata. Ostatak radnog dijela dana proveli smo radeći na grupnom projektu, a danas smo po grupama podijelili uloge i definirali tko će raditi četiri restorana/kafića, tko vanjski dio, a tko podzemnu garažu.

Odmah nakon predavanja otišli smo vlakom u Dun Laoghaire u kojem je smješten National Maritime Museum of Ireland, jedini pomorski muzej u svijetu, čiji je prostor do 1950. bio crkva, a 1978. pretvoren je u muzej.

Zanimljive priče o povijesti pomorstva u Irskoj, samom Muzeju i Dun Laoghaireu ispričao nam jedan od volontera Muzeja, još jedan osebujan i poseban čovjek kojeg smo sreli na ovom putovanju.

U prostoru dominira sustav leća i svjetla koji rotira i koji se do 1972. nalazio na svjetioniku Bailu, u Howth Headu. Osim maketa brodova, Muzej ima i Titanic kutak u kojem se, između ostalog, nalazi i neispravna žarulja s Titanica koja je zamijenjena netom prije isplovljavanja i koju je električar sačuvao kao uspomenu te djelić broda izronjen u jednoj od mnogobrojnih ekspedicija nakon potonuća.

Dva sata uz priče, mornarske čvorove, komuniciranje Morseovom abecedom… prošla su u trenu. Kako je u Irskoj i dalje sunčano, bilo bi šteta da nismo prošetali i obalom prekrasnog gradića Dun Laoghairea. Vlakom smo se vratili u Bray i otišli kućama pogledati utakmice Lige prvaka te se odmoriti za sljedeći dan. (mt)

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Aktualne novosti

ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec
ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec

Prošli tjedan, od 6. do 10. svibnja, u okviru Erasmus+ projekta, imali smo čast ugostiti nastavnicu matematike Fani Chatzi iz škole 3rd Lyceum of Koropi (Koropi, Grčka). Tijekom svog boravka, Fani nije samo pratila našu nastavu iz matematike, već je i aktivno...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more
Popis tema za završni rad u 2023./2024.
Popis tema za završni rad u 2023./2024.

Dragi učenici, u priloženim dokumentima objavljujem popis tema za završni rad za školsku godinu 2023./2024. - po zanimanjima. Tehničar za računalstvo                  Prijedlog tema za ZR 2023 - tehničari za računalstvo Tehničar za mehatroniku                Prijedlog...

read more