Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

TKO SU „GOSPODA“ IZ TŠČ-a?

Utorak, 26. listopada 2021.

Naši računalci, maturanti Marko, Ivan, Erik, Filip i Karlo čine najuspješniji tim srednjoškolaca u Republici Hrvatskoj – oni su pobjednici drugog izdanja CTF natjecanja Hacknite.hr.

Hacknite.hr je natjecanje koje se ove godine održalo drugi put, a njime se nastoji proširiti svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava.

Drugu godinu zaredom u natjecanje se uključio profesor Mirko Jambrošić mudro birajući natjecateljske ekipe. Pobjednički tim predstavio se ekipi CERT.HR-a, odjelu Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, kao nacionalnom tijelu za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj čiji je osnovni zadatak obrada računalno-sigurnosnih incidenata s ciljem očuvanja kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj, a mi  prenosimo tekstove.

Osim tima „Gospoda“, na natjecanju su sudjelovale još četiri ekipe iz TŠČ-a – „Trčki2 (peto mjesto), „Binarni bumbari“ (11. mjesto), „Doberman“ (20. mjesto) te „10k Balls“ (34. mjesto). Dvije ekipe vodila je profesorica Valerija Poljanec.

TKO JE MARKO BORKOVIĆ IZ TIMA „GOSPODA“?

Dolazim iz Čakovca i pohađam četvrti razred Tehničke škole Čakovec. Programiranje i računala su mi najveća strast još od osnovne škole. U slobodno vrijeme volim igrati videoigre i gledati serije te učiti o raznim tehnologijama i programskim jezicima. Najbolje poznajem python, C++ i C#, a svakodnevno radim na proširivanju svog znanja. Naročito me zanima područje računalne sigurnosti s obzirom da zahtijeva kreativno razmišljanje i dobro poznavanje tehnologija. Planiram nastaviti školovanje u smjeru računalstva i usavršavati svoje vještine u području računalne sigurnosti.

TKO JE IVAN CIMERMAN IZ TIMA „GOSPODA“?

Živim u Nedelišću i pohađam četvrti razred Tehničke škole u Čakovcu. Nekad sam igrao košarku, ali trenutno većinu vremena provodim za računalom. Volim programirati i učiti o tehnologiji – zato sam i upisao smjer za računalnog tehničara. Osim što računalo koristim za programiranje koje učimo u školi i rješavanje domaćih zadaća, često sam istražujem neke dodatne teme, a nerijetko se i zabavljam. Za koju godinu želio bih se baviti kibernetičkom sigurnošću jer vjerujem da će budućnost biti usmjerena na tehnologiju i svijet pun umjetne inteligencije.

TKO JE ERIK KRANJEC IZ TIMA „GOSPODA“?

Dolazim iz Goričana i četvrti sam razred Tehničke škole Čakovec, smjera tehničar za računalstvo. Od malih nogu volim sport, videoigre, računala i tehnologiju. Nogomet igram gotovo cijeli život, a u srednjoj školi posebno su me zainteresirali nutricionizam, atletika i bodybuilding. Svoje programersko putovanje započeo sam u petom razredu osnovne škole, kada nas je profesor iz informatike pitao želimo li naučiti kako programirati igrice. Odgovor je naravno bio potvrdan i sljedećih pet godina učio sam razvijati igre. To me dovelo do tehničara za računalstva u TŠČ-u u kojem sam, zahvaljujući izvrsnim profesorima, svoje znanje, viziju i ambicije proširio na daleko veći nivo. Volio bih završiti FER, a nakon toga… tko zna?

TKO JE FILIP NOVAK IZ TIMA „GOSPODA“?

Učenik sam četvrtog razreda smjera tehničar za računalstvo u Tehničkoj školi Čakovec. Živim u Čakovcu. U slobodno vrijeme najviše volim igrati računalne igre i proučavati kako ih programirati. Odmalena se bavim različitim sportovima, a trenutno treniram odbojku. Također učim svirati gitaru. U budućnosti se želim baviti programiranjem i izraditi neku svoju hit igru. Na Hacknite natjecanju sviđaju mi se zanimljivi i izazovni zadaci. Zabavno je timski tražiti rješenja. Bilo bi dobro povećati svijest o kibernetičkoj sigurnosti putem raznih reklama i radionica na kojima bi se prezentirali konkretni slučajevi kibernetičkog hakiranja i mjere zaštite. Drago mi je što sam se natjecao na Hackniteu te stekao nova iskustva i znanja i, naravno, presretan sam što smo osvojili prvo mjesto.

TKO JE KARLO VLAH IZ TIMA „GOSPODA“?

Dolazim iz Svete Marije, pohađam četvrti razred srednje škole, smjer tehničar za računalstvo u Tehničkoj školi Čakovec. Bavim se nogometom, biciklizmom i programiranjem. Volim slušati glazbu i gledati filmove. Od malih sam nogu volio provoditi vrijeme gledajući starijeg brata kako igra videoigre. Oduvijek sam znao da se želim baviti računalima te mi odabir smjera srednje škole nije bio problem. Tu sam se upoznao s programiranjem i novim prijateljima. Planiram nastaviti školovanje u smjeru računalstva, a kad ga završim i prođe neko vrijeme, otvoriti svoju tvrtku.

Aktualne novosti

TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI
TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI

Učenici i djelatnici Tehničke škole Čakovec prošlog su petka bili dio #StrukoVizija: Sajam strukovnih vještina, manifestacije održane u...

read more
ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec
ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec

Prošli tjedan, od 6. do 10. svibnja, u okviru Erasmus+ projekta, imali smo čast ugostiti nastavnicu matematike Fani Chatzi iz škole 3rd Lyceum of Koropi (Koropi, Grčka). Tijekom svog boravka, Fani nije samo pratila našu nastavu iz matematike, već je i aktivno...

read more
TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI
TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI

Učenici i djelatnici Tehničke škole Čakovec prošlog su petka bili dio #StrukoVizija: Sajam strukovnih vještina, manifestacije održane u Dvorani Graditeljske škole Čakovec, gdje smo ujedinili snage s Obrtničkom komorom Međimurske županije i ostalim strukovnim školama...

read more
UMJETNA INTELIGENCIJA – PRIJETNJA ILI PRILIKA?
UMJETNA INTELIGENCIJA – PRIJETNJA ILI PRILIKA?

U petak, 19. travnja  održan je inspirativan događaj „Umjetna inteligencija u strukovnim zanimanjima“ u sklopu projekta AI4VET4AI, kao i dio projekta „StrukoVizija – sajam strukovnih vještina“. Događaj je okupio relevantne aktere iz područja obrazovanja, istraživanja...

read more
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u

Danas su završile četverodnevne aktivnosti planirane za učenike osnovnih škola u okviru Proljetnog kampa 2024. u Tehničkoj školi Čakovec. Ovaj kamp bio je namijenjen budućim srednjoškolcima kako bi istražili različita područja tehnike, tehnologije i znanosti. Tijekom...

read more