Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

TKO SU „GOSPODA“ IZ TŠČ-a?

Utorak, 26. listopada 2021.

Naši računalci, maturanti Marko, Ivan, Erik, Filip i Karlo čine najuspješniji tim srednjoškolaca u Republici Hrvatskoj – oni su pobjednici drugog izdanja CTF natjecanja Hacknite.hr.

Hacknite.hr je natjecanje koje se ove godine održalo drugi put, a njime se nastoji proširiti svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava.

Drugu godinu zaredom u natjecanje se uključio profesor Mirko Jambrošić mudro birajući natjecateljske ekipe. Pobjednički tim predstavio se ekipi CERT.HR-a, odjelu Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, kao nacionalnom tijelu za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj čiji je osnovni zadatak obrada računalno-sigurnosnih incidenata s ciljem očuvanja kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj, a mi  prenosimo tekstove.

Osim tima „Gospoda“, na natjecanju su sudjelovale još četiri ekipe iz TŠČ-a – „Trčki2 (peto mjesto), „Binarni bumbari“ (11. mjesto), „Doberman“ (20. mjesto) te „10k Balls“ (34. mjesto). Dvije ekipe vodila je profesorica Valerija Poljanec.

TKO JE MARKO BORKOVIĆ IZ TIMA „GOSPODA“?

Dolazim iz Čakovca i pohađam četvrti razred Tehničke škole Čakovec. Programiranje i računala su mi najveća strast još od osnovne škole. U slobodno vrijeme volim igrati videoigre i gledati serije te učiti o raznim tehnologijama i programskim jezicima. Najbolje poznajem python, C++ i C#, a svakodnevno radim na proširivanju svog znanja. Naročito me zanima područje računalne sigurnosti s obzirom da zahtijeva kreativno razmišljanje i dobro poznavanje tehnologija. Planiram nastaviti školovanje u smjeru računalstva i usavršavati svoje vještine u području računalne sigurnosti.

TKO JE IVAN CIMERMAN IZ TIMA „GOSPODA“?

Živim u Nedelišću i pohađam četvrti razred Tehničke škole u Čakovcu. Nekad sam igrao košarku, ali trenutno većinu vremena provodim za računalom. Volim programirati i učiti o tehnologiji – zato sam i upisao smjer za računalnog tehničara. Osim što računalo koristim za programiranje koje učimo u školi i rješavanje domaćih zadaća, često sam istražujem neke dodatne teme, a nerijetko se i zabavljam. Za koju godinu želio bih se baviti kibernetičkom sigurnošću jer vjerujem da će budućnost biti usmjerena na tehnologiju i svijet pun umjetne inteligencije.

TKO JE ERIK KRANJEC IZ TIMA „GOSPODA“?

Dolazim iz Goričana i četvrti sam razred Tehničke škole Čakovec, smjera tehničar za računalstvo. Od malih nogu volim sport, videoigre, računala i tehnologiju. Nogomet igram gotovo cijeli život, a u srednjoj školi posebno su me zainteresirali nutricionizam, atletika i bodybuilding. Svoje programersko putovanje započeo sam u petom razredu osnovne škole, kada nas je profesor iz informatike pitao želimo li naučiti kako programirati igrice. Odgovor je naravno bio potvrdan i sljedećih pet godina učio sam razvijati igre. To me dovelo do tehničara za računalstva u TŠČ-u u kojem sam, zahvaljujući izvrsnim profesorima, svoje znanje, viziju i ambicije proširio na daleko veći nivo. Volio bih završiti FER, a nakon toga… tko zna?

TKO JE FILIP NOVAK IZ TIMA „GOSPODA“?

Učenik sam četvrtog razreda smjera tehničar za računalstvo u Tehničkoj školi Čakovec. Živim u Čakovcu. U slobodno vrijeme najviše volim igrati računalne igre i proučavati kako ih programirati. Odmalena se bavim različitim sportovima, a trenutno treniram odbojku. Također učim svirati gitaru. U budućnosti se želim baviti programiranjem i izraditi neku svoju hit igru. Na Hacknite natjecanju sviđaju mi se zanimljivi i izazovni zadaci. Zabavno je timski tražiti rješenja. Bilo bi dobro povećati svijest o kibernetičkoj sigurnosti putem raznih reklama i radionica na kojima bi se prezentirali konkretni slučajevi kibernetičkog hakiranja i mjere zaštite. Drago mi je što sam se natjecao na Hackniteu te stekao nova iskustva i znanja i, naravno, presretan sam što smo osvojili prvo mjesto.

TKO JE KARLO VLAH IZ TIMA „GOSPODA“?

Dolazim iz Svete Marije, pohađam četvrti razred srednje škole, smjer tehničar za računalstvo u Tehničkoj školi Čakovec. Bavim se nogometom, biciklizmom i programiranjem. Volim slušati glazbu i gledati filmove. Od malih sam nogu volio provoditi vrijeme gledajući starijeg brata kako igra videoigre. Oduvijek sam znao da se želim baviti računalima te mi odabir smjera srednje škole nije bio problem. Tu sam se upoznao s programiranjem i novim prijateljima. Planiram nastaviti školovanje u smjeru računalstva, a kad ga završim i prođe neko vrijeme, otvoriti svoju tvrtku.

Aktualne novosti

ODLUKU O PROVOĐENJU TESTIRANJA
ODLUKU O PROVOĐENJU TESTIRANJA

Na temelju članka 12. Pravilnika o zapošljavanju Tehničke škole Čakovec (u daljnjem tekstu: Pravilnik), od 21. ožujka 2019., uz prethodno...

read more
ODLUKU O PROVOĐENJU TESTIRANJA
ODLUKU O PROVOĐENJU TESTIRANJA

Na temelju članka 12. Pravilnika o zapošljavanju Tehničke škole Čakovec (u daljnjem tekstu: Pravilnik), od 21. ožujka 2019., uz prethodno savjetovanje s ravnateljem Škole, Povjerenstvo za zapošljavanje imenovano Odlukom ravnatelja od 5.12.2023. donosi ODLUKU O...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more
NATJEČAJ za zasnivanje radnog odnosa za radno mjesto SPREMAČ/ICA
NATJEČAJ za zasnivanje radnog odnosa za radno mjesto SPREMAČ/ICA

Na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školama ( NN broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18, 98/19, 64/20, 151/22) (u daljnjem tekstu: Zakon)  i Pravilnika o zapošljavanju, Odlukom...

read more
Popis tema za završni rad u 2023./2024.
Popis tema za završni rad u 2023./2024.

Dragi učenici, u priloženim dokumentima objavljujem popis tema za završni rad za školsku godinu 2023./2024. - po zanimanjima. Tehničar za računalstvo                  Prijedlog tema za ZR 2023 - tehničari za računalstvo Tehničar za mehatroniku                Prijedlog...

read more