Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

STUDIRANJE (NE) DOĐE UVIJEK NA RED

Ponedjeljak, 29. siječnja 2024.

Na naš prvi Dan visokoškolskih ustanova pod nazivom Od školske klupe do diplome odazvalo se 13 renomiranih hrvatskih i slovenskih visokoškolskih ustanova koje su našim učenicima pružile priliku upoznati se s širokim rasponom studijskih programa i karijernih putova. U događaju su aktivno sudjelovali svi učenici prijepodnevne smjene koji su mudro skoristili priliku i postavili brojna pitanja i sudjelovali u razgovorima s predstavnicima visokoškolskih ustanova.

Posebno nas je razveselilo što su gosti na događaju bili i naši bivši učenici koji su sada uspješni studenti. Osim što su se rado susreli i fotografirali sa svojim bivšim profesorima, odlično su odradili ono što im je zapravo bio zadatak – podijelili su svoja iskustva studiranja s trenutnim učenicima TŠČ-a, potičući ih da slijede svoje snove i nastave svoje obrazovanje. FER-ovci Lovro Makovec, Erik Kranjec i Mihael Petričević, s FSB-a su, samo nekoliko dana prije ispitnih rokova, došli i Deni Pečarko i Vito Kozjak, o iskustvima sa Sveučilišta Sjever govorili su Niko Perčić i Fran Ivan Novak, o FOI-u Borna Kadežabek i Karlo Grabant,  Geotehničkog falukteta Ivan Šubić. Zaista nas je obradovalo čuti da je izvrsni uspjeh naših bivših učenika potvrda visokokvalitetnog obrazovanja i vrijednosti koje su im usadili profesori i stručni suradnici TŠČ-a.

Paralelno s obilaskom štandova, na tri su se mjesta održavale i prezentacije pojedinih fakulteta gdje su maturanti  u miru i nešto intimnijoj atmosferi mogli čuti detaljnije informacije o studijskim programima i specifičnostima studiranja.

Posebno nas je obradovalo što nas je u ime FER-a posjetio i bivši TŠČ-ovac Dejan Škvorc, danas doktor znanosti i redoviti profesor na FER-u s Odsjeka za elektroniku, mikroelektroniku, računarstvo i inteligentne sustave. Svoje je izlaganje započeo inspirativnom pričom i svojim pozitivnim iskustvom pohađanja Tehničke škole Čakovec i kako ga je ona pripremila za fakultet i njegovu sadašnju vrlo uspješnu karijeru. Priča je postala još zanimljivija kad smo saznali da je srednjoškolske klupe dijelio s našim sadašnjim profesorom u sektoru elektrotehnike Željkom Šebeštjanom, a osim što su im se putevi isprepleli u srednjoj školi, zajedno su kroz studentske dane „jedrili“ i na FER-u. Njihov susret bio je podsjetnik na trajne veze koje se stvaraju u TŠČ-u.

Sudionici panel-rasprave naziva Kome trebaju moje kompetencije? Goran Krajačić (FSB), Matija Bušić (Sveučilište Sjever), Milan Dukić (Visoko učilište Algebra), Lucija Plantak  (Geotehnički fakultet), Dubravko Horvat (Tehnix d.o.o.), maturant Franjo Kranjčec, ravnatelj TŠČ-a Dražen Blažeka te Mihaela Pancer Zadravec kao moderatorica našim su maturantima dali zaista vrlo korisne savjete treba li krenuti akademskim putem ili se odvažiti na zapošljavanje potkrepljujući svoje tvrdnje iskustvima iz svakodnevnog života ljudi koje susreću, ali i svojih vlastitih.

U svoj gužvi i strci nam nije promaklo da nas je toga dana posjetio i dr. doc. el. teh. Zalik Borut, dekan mariborskog Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko FERI. Ovim putem mu se zahvaljujemo na dolasku i pozivamo da sljedeće godine „dođe s pojačanjem“.

Dok sumirano osjećaje ovog događaja, prisjetimo se izreke „Obrazovanje je putovnica za budućnost jer sutra pripada onima koji se danas pripremaju za nju.“

Hvala svim našim gostima, sudionicima i djelatnicima Škole što su ovaj događaj učinili uspješnim i potvrdili nam da se ovako nešto treba održavati češće.

Aktualne novosti

JOŠ JEDNO DRUŽENJE S  ERASMUSOVCIMA
JOŠ JEDNO DRUŽENJE S  ERASMUSOVCIMA

Prošlog petka naša multimedijalna dvorana bila je premala za sve one koji su još jednom željeli čuti iskustva i uspomene naših „Iraca“ - 18 učenika i dvoje pratitelja na putovanju koji su 2023. na mobilnost putovali u Republiku Irsku i tamo stjecali znanja i vještine...

read more
Obrazac za izdavanje prijepisa/duplikata svjedodžbe
Obrazac za izdavanje prijepisa/duplikata svjedodžbe

Prijepis/duplikat Zahtjev za izdavanje prijepisa/duplikata svjedodžbe – UPUTE Tehnička škola Čakovec može izdati prijepis ili duplikat originalnih svjedodžbi koje je preuzeo učenik prilikom završetka svog školovanja. Prijepis ili duplikat izdaju se na temelju podataka...

read more