Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

MINUTA ZA NENASILJE

Četvrtak, 26. siječnja 2023.

‘Minuta za nenasilje’ kampanja je protiv vršnjačkog nasilja nastala unutar projekta REVIS – odgovaranje na vršnjačko nasilje u školskom i izvanškolskom okruženju, u suradnji Tehničke škole Čakovec i Hrabrog telefona.

Svakodnevica, medijski napisi i znanstvena istraživanja govore o velikoj raširenosti svih oblika nasilja u školskoj populaciji, no emocionalno, fizičko i elektroničko nasilje prednjače među mladima. Mnogi ljudi u našem okruženju „okreću glavu od nasilja“, nemaju dovoljno znanja o ovoj temi, a katkad se osjećaju bespomoćno u naumu da išta učine.

Cilj projekta REVIS jest spriječiti i odgovoriti na vršnjačko nasilje među djecom i mladima transformiranjem socijalnih i rodno uvjetovanih normi i ponašanja, stvoriti sigurnu okolinu za djecu u kojoj će ona moći osporiti postojeće socijalne i rodno uvjetovane norme koje dovode do vršnjačkog nasilja te ih potaknuti da svojim utjecajem u društvu razvijaju rješenja spomenutih teškoća.

U projektu sudjeluju učenici razrednih odjela 3. RT i 4. GM, a facilitatorice su stručne suradnice, psihologinja Lucija Matjačić Kovačić i pedagoginja Jasna Brumec. Učenici su od siječnja 2022. godine kao sudionici ciklusa od 12 radionica osvještavali norme koje potiču i podržavaju vršnjačko nasilje, a od rujna 2022. aktivno surađuju u kampanji protiv vršnjačkog nasilja.

Kampanjom pod nazivom ‘Minuta za nenasilje’ nastoji se putem društvenih mreža, YT kanala, web-stranica i lokalnih web-portala prenositi osobna iskustva o nasilju i svjedočenja o posljedicama te poticati sve uključene na promišljanje i promjene društvenih normi.

‘Imaš minutu?’ moto je kampanje kojim nas se poziva da odvojimo malo vremena kako bismo promislili koliko naša ustaljena mišljenja, vrijednosti i ponašanja mogu utjecati na druge ljude i međusobne odnose te podržavati negativne obrasce ponašanja. Kampanja promiče toleranciju, prihvaćanje različitosti i konstruktivne načine rješavanja problema. Poziva djecu i mlade da o problemima razgovaraju i traže pomoć. Potiče mlade da reagiraju, a ne ignoriraju. Poziva odrasle da djeci i mladima budu podrška u tom procesu.

Videozapise možete pronaći na YouTube kanalu pod nazivom ‘Minuta za nenasilje’, na priloženoj poveznici ili skenirajući QR kod.

https://www.youtube.com/@minutazanenasiljetehnickas6083

Posebnu zahvalu upućujemo tvrtkama Tehnix d.o.o., Alpro-Šardi d.o.o., Autokuća Gašparić d.o.o., Strojarstvo Škrobar, Promming d.o.o. te Econ d.o.o. koje su financijskim donacijama pomogle u provedbi kampanje.

Aktualne novosti

STUDIJSKI POSJET UČENIKA I NASTAVNIKA IZ CARMONE (ŠPANJOLSKA)
STUDIJSKI POSJET UČENIKA I NASTAVNIKA IZ CARMONE (ŠPANJOLSKA)

Ovih dana ćete hodnicima naše škole moći čuti jedan od najpopularnijih i najpoznatijih jezika u svijetu – španjolski. Od danas u našoj školi borave četiri djevojke i četiri mladića iz Carmone, grada na jugozapadu Španjolske. U pratnji profesora Miguela i psihologinje...

read more
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u

Danas su završile četverodnevne aktivnosti planirane za učenike osnovnih škola u okviru Proljetnog kampa 2024. u Tehničkoj školi Čakovec. Ovaj kamp bio je namijenjen budućim srednjoškolcima kako bi istražili različita područja tehnike, tehnologije i znanosti. Tijekom...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more
Popis tema za završni rad u 2023./2024.
Popis tema za završni rad u 2023./2024.

Dragi učenici, u priloženim dokumentima objavljujem popis tema za završni rad za školsku godinu 2023./2024. - po zanimanjima. Tehničar za računalstvo                  Prijedlog tema za ZR 2023 - tehničari za računalstvo Tehničar za mehatroniku                Prijedlog...

read more