Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

MALI TEATAR U TŠČ-U Smijehom ušli u najradosniji mjesec u godini

Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Dani došašća u Tehničkoj školi Čakovec počeli su u ozračju radosti i smijeha koji se u srijedu, 1. prosinca prolamao njezinim prostorom zahvaljujući našem bivšem učeniku, nekadašnjem tehničaru za računalstvo koji je već u vrijeme svojih srednjoškolskih dana glumačkim umijećem uveseljavao svoje nastavnike i kolege, donosio nagrade s lidranovskih smotri, pronosio ime TŠČ-a pozornicama diljem Lijepe Naše.

Svoj je umjetnički talent taj računalac nastavio razvijati, pa je postao i glumac i dramski spisatelj i redatelj i glazbenik. Sa svojim je kolegom glumcem Svenom Jakirom te srijede oduševio publiku – učenike i nastavnike Tehničke škole Čakovec, koja je uživala u 70 minuta satire, komedije o borbi s vjetrenjačama po motivima Cervantesova Don Quijotea.

Nije Igor zaboravio svoju mentoricu koja ga je uvela u svijet glume, ni svog ravnatelja, ni svoju školu kosih prozora… S posebnom je emocijom stao na ‘pozornicu’ s koje se vinuo u današnje kazališne vode te topao pozdrav i zahvalu uputio profesorici Nevenki Mlinarić i ravnatelju Draženu Blažeki.

Prema tekstnom predlošku i u režiji Igora Bakse, duhovitu predstavu koja otkriva probleme suvremenog hrvatskog društva u holu Tehničke škole Čakovec izveli su glumci zagrebačkog kazališta Mali teatar Igor Baksa kao Sancho Panza i Sven Jakir kao Don Quijote. Zaigranom glumom upotpunjenom duhovitim replikama, imitacijama, pantomimom i zabavnim scenskim rješenjima povukli su paralelu između dvaju prostora, dvaju svjetova i vremena, a gledatelje nasmijali do suza.

Prisjetili su se svi u ‘gledalištu’ lektirnog naslova, prvog svjetskog modernog romana iz XVI. stoljeća Bistri vitez Don Quijote od Manche španjolskog spisatelja Miguela de Cervantesa, seoskog plemića Don Quijotea kojemu se ‘pomutilo u glavi’ od čitanja viteških romana i njegova štitonoše Sancha Panze, glasa ludosti i glasa razuma, prijatelja i u dobru i u zlu, dvaju svjetova koji jedan bez drugoga ne mogu, njihova kljuseta Rocinantea na kojem su u čast Dulcinee od Tobosa iz vremena renesanse u Španjolskoj dojahali u Hrvatsku danas, u XXI. stoljeće.

Bazirajući se na priči tog svevremenskog romana, zanimljivom glumom Igor i Sven vješto su uprizorili probleme i nevolje društva nekad i sad. U svoju su izvedbu uključili i dobrovoljca iz publike, gimnazijalca iz 3. GM Maksimilijana koji se na njihov poziv da odglumi vjetrenjaču javio kao pravi profesionalac i glumačku rolu odradio besprijekorno.

Pustolovine dvaju prijatelja izazvale su gromoglasan pljesak praćen salvama smijeha, pokojom nevjericom i sažaljenjem, ponekim smijehom kroz suze… Ostala je spoznaja da su i stvarnost i snovi, i oprez i bezumna smionost, razumijevanje, prijateljstvo i dobrota važni u našoj borbi s nepobjedivim vjetrenjačama. (kp)

Svojim su impresijama neki od učenika izrazili zadovoljstvo odgledanim:

„Zabavna, smiješna, poučna, inovativna, spektakularna. Definitivno bih ju preporučio svojim prijateljima kao predstavu vrijednu pogledati više puta.“ (Damijan)

 „Šaljiva, duhovita, zanimljiva i poučna predstava koja prikazuje kritiku sadašnjosti na paradoksalan način…Posebno mi se svidjela njihova slobodna izmjena u glumi…“ (Mihael)

„Kreativnost i jedinstvenost predstave zadržale su pažnju publike. Posebno zanimljivo.“ (Jakov)

 „Sviđala mi se povremena interakcija s publikom. Svakako bih preporučio pogledati ovu predstavu.“ (Vito)

„Bez kolega gotovo je nemoguće osmisliti i održati predstavu, u glumi jedan drugog nadopunjuju… Takvog kolegu treba imati i u pravom životu, a ne samo u glumi.“ (Borna)

„Jako mi se svidjelo kako su glumci prikazali likove, puno sam se nasmijao i uživao. Nikad nisam bio na ovakvoj predstavi, ali nadam se da će biti prilike pogledati ih još…“ (Fran)

Aktualne novosti

Priopćenje sa WSC 2023
Priopćenje sa WSC 2023

Čestitamo našim učenicima i njihovim mentorima za fantastične rezultate postignute na ovogodišnjem državnom natjecanju i smotri učenika iz...

read more
DOĐI I PRONAĐI SVOJ SMJER ZA BUDUĆNOST!
DOĐI I PRONAĐI SVOJ SMJER ZA BUDUĆNOST!

Dan otvorenih vrata Tehničke škole Čakovec Tehnička škola Čakovec poziva sve zainteresirane učenice i učenike osnovnih škola, njihove roditelje i nastavnike, da i ove godine dođu na Dan otvorenih vrata TŠČ-a. Obiđite prostore Škole, Regionalnog centra kompetentnosti u...

read more
Priopćenje sa WSC 2023
Priopćenje sa WSC 2023

Čestitamo našim učenicima i njihovim mentorima za fantastične rezultate postignute na ovogodišnjem državnom natjecanju i smotri učenika iz strukovnih škola održanom u Zagrebu od 10. - 12.5.2023. godine. Rezultati sa državnog natjecanja strukovnih škola WSC...

read more
ZLATNI MOMCI MEHATRONIKE Imamo državnog prvaka!
ZLATNI MOMCI MEHATRONIKE Imamo državnog prvaka!

Najsjajnija vijest stigla je s Državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023. Naš Karlo Kontrec državni je prvak u disciplini Mehatronika! S 11,5 bodova više od drugoplasiranog i čak 37 bodova više od trećeplasiranog natjecatelja Karlo je...

read more
PROLJETNI KAMPOVI ZA OSMAŠICE I OSMAŠE – UČI, ZABAVI SE I UŽIVAJ!
PROLJETNI KAMPOVI ZA OSMAŠICE I OSMAŠE – UČI, ZABAVI SE I UŽIVAJ!

I ove godine Tehnička škola Čakovec za učenice i učenike osmih razreda Međimurske županije priprema proljetne kampove organizirane u okviru provedbe projekta Uspostava RCK u strojarstvu SJEVER – TŠČ. 𝐀𝐤𝐨 𝐬𝐢 𝐨𝐬𝐦𝐚š/𝐢𝐜𝐚, 𝐬𝐯𝐞 š𝐭𝐨 𝐦𝐨𝐫𝐚š 𝐧𝐚𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐣𝐞st 𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐬𝐞 𝐫𝐚𝐳𝐫𝐞𝐝𝐧𝐢𝐤𝐮...

read more
Kućni red Tehničke škole Čakovec
Kućni red Tehničke škole Čakovec

Objavljujemo Kućni red Tehničke škole Čakovec donesen na sjednici Školskog odbora održanoj 4. listopada 2019. Kućni red Tehničke škole Čakovec važi od 2019. godine

read more