Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

MALI TEATAR U TŠČ-U Smijehom ušli u najradosniji mjesec u godini

Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Dani došašća u Tehničkoj školi Čakovec počeli su u ozračju radosti i smijeha koji se u srijedu, 1. prosinca prolamao njezinim prostorom zahvaljujući našem bivšem učeniku, nekadašnjem tehničaru za računalstvo koji je već u vrijeme svojih srednjoškolskih dana glumačkim umijećem uveseljavao svoje nastavnike i kolege, donosio nagrade s lidranovskih smotri, pronosio ime TŠČ-a pozornicama diljem Lijepe Naše.

Svoj je umjetnički talent taj računalac nastavio razvijati, pa je postao i glumac i dramski spisatelj i redatelj i glazbenik. Sa svojim je kolegom glumcem Svenom Jakirom te srijede oduševio publiku – učenike i nastavnike Tehničke škole Čakovec, koja je uživala u 70 minuta satire, komedije o borbi s vjetrenjačama po motivima Cervantesova Don Quijotea.

Nije Igor zaboravio svoju mentoricu koja ga je uvela u svijet glume, ni svog ravnatelja, ni svoju školu kosih prozora… S posebnom je emocijom stao na ‘pozornicu’ s koje se vinuo u današnje kazališne vode te topao pozdrav i zahvalu uputio profesorici Nevenki Mlinarić i ravnatelju Draženu Blažeki.

Prema tekstnom predlošku i u režiji Igora Bakse, duhovitu predstavu koja otkriva probleme suvremenog hrvatskog društva u holu Tehničke škole Čakovec izveli su glumci zagrebačkog kazališta Mali teatar Igor Baksa kao Sancho Panza i Sven Jakir kao Don Quijote. Zaigranom glumom upotpunjenom duhovitim replikama, imitacijama, pantomimom i zabavnim scenskim rješenjima povukli su paralelu između dvaju prostora, dvaju svjetova i vremena, a gledatelje nasmijali do suza.

Prisjetili su se svi u ‘gledalištu’ lektirnog naslova, prvog svjetskog modernog romana iz XVI. stoljeća Bistri vitez Don Quijote od Manche španjolskog spisatelja Miguela de Cervantesa, seoskog plemića Don Quijotea kojemu se ‘pomutilo u glavi’ od čitanja viteških romana i njegova štitonoše Sancha Panze, glasa ludosti i glasa razuma, prijatelja i u dobru i u zlu, dvaju svjetova koji jedan bez drugoga ne mogu, njihova kljuseta Rocinantea na kojem su u čast Dulcinee od Tobosa iz vremena renesanse u Španjolskoj dojahali u Hrvatsku danas, u XXI. stoljeće.

Bazirajući se na priči tog svevremenskog romana, zanimljivom glumom Igor i Sven vješto su uprizorili probleme i nevolje društva nekad i sad. U svoju su izvedbu uključili i dobrovoljca iz publike, gimnazijalca iz 3. GM Maksimilijana koji se na njihov poziv da odglumi vjetrenjaču javio kao pravi profesionalac i glumačku rolu odradio besprijekorno.

Pustolovine dvaju prijatelja izazvale su gromoglasan pljesak praćen salvama smijeha, pokojom nevjericom i sažaljenjem, ponekim smijehom kroz suze… Ostala je spoznaja da su i stvarnost i snovi, i oprez i bezumna smionost, razumijevanje, prijateljstvo i dobrota važni u našoj borbi s nepobjedivim vjetrenjačama. (kp)

Svojim su impresijama neki od učenika izrazili zadovoljstvo odgledanim:

„Zabavna, smiješna, poučna, inovativna, spektakularna. Definitivno bih ju preporučio svojim prijateljima kao predstavu vrijednu pogledati više puta.“ (Damijan)

 „Šaljiva, duhovita, zanimljiva i poučna predstava koja prikazuje kritiku sadašnjosti na paradoksalan način…Posebno mi se svidjela njihova slobodna izmjena u glumi…“ (Mihael)

„Kreativnost i jedinstvenost predstave zadržale su pažnju publike. Posebno zanimljivo.“ (Jakov)

 „Sviđala mi se povremena interakcija s publikom. Svakako bih preporučio pogledati ovu predstavu.“ (Vito)

„Bez kolega gotovo je nemoguće osmisliti i održati predstavu, u glumi jedan drugog nadopunjuju… Takvog kolegu treba imati i u pravom životu, a ne samo u glumi.“ (Borna)

„Jako mi se svidjelo kako su glumci prikazali likove, puno sam se nasmijao i uživao. Nikad nisam bio na ovakvoj predstavi, ali nadam se da će biti prilike pogledati ih još…“ (Fran)

Aktualne novosti

UPISI u 1. razrede – promjena termina preuzimanja dokumenata
UPISI u 1. razrede – promjena termina preuzimanja dokumenata

Poštovani učenici i roditelji,  s obzirom da će se Upisnice iz aplikacije za upise moći dobivati nakon 12 sati u srijedu 10.7.2024., obavještavamo vas da je došlo do promjene termina provedbe upisa u Tehničkoj školi Čakovec. Upisne komisije u Tehničkoj školi Čakovec...

read more
PARTNERSTVO I PRIJATELJSTVO TEHNIČKIH ŠKOLA DARUVARA I ČAKOVCA
PARTNERSTVO I PRIJATELJSTVO TEHNIČKIH ŠKOLA DARUVARA I ČAKOVCA

Bio je to jedan tako poseban dan… Razdraganih lica i iskrenih osmijeha, čvrsta stiska ruke i toplom riječju dobrodošlice vrata su nam svoje škole otvorili naši kolege nastavnici, partneri u projektu, naši prijatelji iz daruvarske Tehničke škole. Ispunili smo obećanje...

read more
Posljednji zvuci naše srednjoškolske etide
Posljednji zvuci naše srednjoškolske etide

SVEČANI TRENUTAK MATURANATA TEHNIČKE ŠKOLE ČAKOVEC Posljednji zvuci naše srednjoškolske etide Odletješe naše ptice… 'bučne i tihe,  pogodne da ih se voli'… odlepršaše… u horizonte nove, u svjetove velike… 'i teško nam je vjerovati da su odletjele i napustile nas...

read more