Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

MALI TEATAR U TŠČ-U Smijehom ušli u najradosniji mjesec u godini

Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Dani došašća u Tehničkoj školi Čakovec počeli su u ozračju radosti i smijeha koji se u srijedu, 1. prosinca prolamao njezinim prostorom zahvaljujući našem bivšem učeniku, nekadašnjem tehničaru za računalstvo koji je već u vrijeme svojih srednjoškolskih dana glumačkim umijećem uveseljavao svoje nastavnike i kolege, donosio nagrade s lidranovskih smotri, pronosio ime TŠČ-a pozornicama diljem Lijepe Naše.

Svoj je umjetnički talent taj računalac nastavio razvijati, pa je postao i glumac i dramski spisatelj i redatelj i glazbenik. Sa svojim je kolegom glumcem Svenom Jakirom te srijede oduševio publiku – učenike i nastavnike Tehničke škole Čakovec, koja je uživala u 70 minuta satire, komedije o borbi s vjetrenjačama po motivima Cervantesova Don Quijotea.

Nije Igor zaboravio svoju mentoricu koja ga je uvela u svijet glume, ni svog ravnatelja, ni svoju školu kosih prozora… S posebnom je emocijom stao na ‘pozornicu’ s koje se vinuo u današnje kazališne vode te topao pozdrav i zahvalu uputio profesorici Nevenki Mlinarić i ravnatelju Draženu Blažeki.

Prema tekstnom predlošku i u režiji Igora Bakse, duhovitu predstavu koja otkriva probleme suvremenog hrvatskog društva u holu Tehničke škole Čakovec izveli su glumci zagrebačkog kazališta Mali teatar Igor Baksa kao Sancho Panza i Sven Jakir kao Don Quijote. Zaigranom glumom upotpunjenom duhovitim replikama, imitacijama, pantomimom i zabavnim scenskim rješenjima povukli su paralelu između dvaju prostora, dvaju svjetova i vremena, a gledatelje nasmijali do suza.

Prisjetili su se svi u ‘gledalištu’ lektirnog naslova, prvog svjetskog modernog romana iz XVI. stoljeća Bistri vitez Don Quijote od Manche španjolskog spisatelja Miguela de Cervantesa, seoskog plemića Don Quijotea kojemu se ‘pomutilo u glavi’ od čitanja viteških romana i njegova štitonoše Sancha Panze, glasa ludosti i glasa razuma, prijatelja i u dobru i u zlu, dvaju svjetova koji jedan bez drugoga ne mogu, njihova kljuseta Rocinantea na kojem su u čast Dulcinee od Tobosa iz vremena renesanse u Španjolskoj dojahali u Hrvatsku danas, u XXI. stoljeće.

Bazirajući se na priči tog svevremenskog romana, zanimljivom glumom Igor i Sven vješto su uprizorili probleme i nevolje društva nekad i sad. U svoju su izvedbu uključili i dobrovoljca iz publike, gimnazijalca iz 3. GM Maksimilijana koji se na njihov poziv da odglumi vjetrenjaču javio kao pravi profesionalac i glumačku rolu odradio besprijekorno.

Pustolovine dvaju prijatelja izazvale su gromoglasan pljesak praćen salvama smijeha, pokojom nevjericom i sažaljenjem, ponekim smijehom kroz suze… Ostala je spoznaja da su i stvarnost i snovi, i oprez i bezumna smionost, razumijevanje, prijateljstvo i dobrota važni u našoj borbi s nepobjedivim vjetrenjačama. (kp)

Svojim su impresijama neki od učenika izrazili zadovoljstvo odgledanim:

„Zabavna, smiješna, poučna, inovativna, spektakularna. Definitivno bih ju preporučio svojim prijateljima kao predstavu vrijednu pogledati više puta.“ (Damijan)

 „Šaljiva, duhovita, zanimljiva i poučna predstava koja prikazuje kritiku sadašnjosti na paradoksalan način…Posebno mi se svidjela njihova slobodna izmjena u glumi…“ (Mihael)

„Kreativnost i jedinstvenost predstave zadržale su pažnju publike. Posebno zanimljivo.“ (Jakov)

 „Sviđala mi se povremena interakcija s publikom. Svakako bih preporučio pogledati ovu predstavu.“ (Vito)

„Bez kolega gotovo je nemoguće osmisliti i održati predstavu, u glumi jedan drugog nadopunjuju… Takvog kolegu treba imati i u pravom životu, a ne samo u glumi.“ (Borna)

„Jako mi se svidjelo kako su glumci prikazali likove, puno sam se nasmijao i uživao. Nikad nisam bio na ovakvoj predstavi, ali nadam se da će biti prilike pogledati ih još…“ (Fran)

Aktualne novosti

STUDIJSKI POSJET UČENIKA I NASTAVNIKA IZ CARMONE (ŠPANJOLSKA)
STUDIJSKI POSJET UČENIKA I NASTAVNIKA IZ CARMONE (ŠPANJOLSKA)

Ovih dana ćete hodnicima naše škole moći čuti jedan od najpopularnijih i najpoznatijih jezika u svijetu – španjolski. Od danas u našoj školi borave četiri djevojke i četiri mladića iz Carmone, grada na jugozapadu Španjolske. U pratnji profesora Miguela i psihologinje...

read more
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u

Danas su završile četverodnevne aktivnosti planirane za učenike osnovnih škola u okviru Proljetnog kampa 2024. u Tehničkoj školi Čakovec. Ovaj kamp bio je namijenjen budućim srednjoškolcima kako bi istražili različita područja tehnike, tehnologije i znanosti. Tijekom...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more
Popis tema za završni rad u 2023./2024.
Popis tema za završni rad u 2023./2024.

Dragi učenici, u priloženim dokumentima objavljujem popis tema za završni rad za školsku godinu 2023./2024. - po zanimanjima. Tehničar za računalstvo                  Prijedlog tema za ZR 2023 - tehničari za računalstvo Tehničar za mehatroniku                Prijedlog...

read more