Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

KNJIŽNIČARKE SUDJELOVALE NA 36. PROLJETNOJ ŠKOLI ŠKOLSKIH KNJIŽNIČARA

Četvrtak, 25. travnja 2024.

Proljetna škola školskih knjižničara (PŠŠK) predstavlja najvišu razinu usavršavanja školskih knjižničara u Republici Hrvatskoj i broji 36. godinu postojanja. Ove je godine po prvi put održana u Međimurju, na najsjevernijoj točki Hrvatske, u Toplicama Sveti Martin.

Na trodnevnom se skupu okupilo 300-tinjak knjižničara koji su “potegli” iz svih krajeva Lijepe Naše, uključujući Dubrovnik, Vukovar, Istru… Tema ovogodišnjeg skupa bila je Pluralizam u školskoj knjižnici – bogatstvo različitosti.

Međimurci su se, kako to nalaže naša tradicija, pokazali kao odlični domaćini. Program su otvorili Brass kvintet i solopjevačice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, učenica Osnovne škole Sveti Martin na Muri Chriztel Renae Aceveda, poznata i kao pobjednica hrvatskog Supertalenta,  Kulturno-umjetnička udruga “Veseli Međimurci” Čakovec i predstavnici Zrinske garde Čakovec. Sudionicima su se u ime domaćina obratili ravnateljica OŠ Sveti Martin na Muri, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

Osim što su sudjelovali u stvaranju kulturno-umjetničkog programa, članovi Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara, Međimurske županije sudjelovali su u radu Organizacijskog povjerenstva, Povjerenstva za odabir radionica, predavanja i primjera dobre prakse, kao predavači, predstavili su primjere dobre prakse, sudjelovali kao moderatori programa i najavljivači, vodili su računa o tehnici, fotografijama, prostoru…

Tijekom stručnog skupa provedene su tri vrste aktivnosti – plenarna / pozvana predavanja, radionice i predstavljanje primjera dobre prakse.

Plenarna predavanja održali su renomirani stručnjaci iz knjižničarske struke, područja odgoja i obrazovanja te neizostavne i sveprisutne umjetne inteligencija i robota.

Sudjelovanjem na radionicama, kao odličnim prilikama za stjecanje novih vještina i razvijanje kreativnih pristupa u radu s učenicima, knjižničari su razmjenjivali ideje i praktične primjere. Primjeri dobre prakse služe dijeljenju informacija o uspješnim projektima i inovativnim pristupima u radu knjižnica te omogućuju inspiraciju i razmjenu ideja i iskustava među kolegama.

U slobodno vrijeme (kojeg je bilo zaista malo) knjižničari su mogli uživati  prošetati do lokalnih vinarija i kušati odlična međimurska vina i specijalitete.

Dr. sc. Mihaela Banek Zorica u svojem je izlaganju istaknula da upravo knjižničari među prvima prihvaćaju  (nove) tehnologija i prvi su u svemu. Prvi su bili u pretraživačima i podučavali učenike kako ih koristiti, prvi su radili predmetne sustave na internetu, taksonomije i taksonomski pristup internetu, među prvima su koji ističu važnost i podučavaju informacijskoj i medijskoj  pismenosti… Sve stvari koje se danas vežu uz umjetnu inteligenciju zapravo su stare i knjižničari odavno barataju njima. Samo je jedna stvar nova – brza obrada podataka.

I umjetna inteligencija i knjižničari igraju ključnu ulogu u organizaciji informacija, a korisnicima omogućuju lakši pristup znanju – knjižničari preko bibliotečnih resursa, a umjetna inteligencija pretragom i obradom informacija na internetu ili u bazama podataka. I knjižničari i umjetna inteligencija rade na tome da informacije učine pristupačnijima za široki spektar ljudi, čime podržavaju demokratizaciju znanja. Knjižničari pomažu u filtriranju relevantnih materijala i informacija, što je paralela s AI sustavima koji koriste algoritme za filtriranje i preporuku sadržaja. I knjižničari i AI sustavi moraju redovito ažurirati svoje zbirke i baze podataka kako bi informacijama osigurali da ostanu relevantne i točne.

Zato, budite mudri! Neka vam knjižnica postane omiljeno mjesto, a knjižničar najbolji prijatelj. (tS)

 

Aktualne novosti

ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec
ERASMUS + Job shadowing u Tehničkoj školi Čakovec

Prošli tjedan, od 6. do 10. svibnja, u okviru Erasmus+ projekta, imali smo čast ugostiti nastavnicu matematike Fani Chatzi iz škole 3rd Lyceum of Koropi (Koropi, Grčka). Tijekom svog boravka, Fani nije samo pratila našu nastavu iz matematike, već je i aktivno...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more
Popis tema za završni rad u 2023./2024.
Popis tema za završni rad u 2023./2024.

Dragi učenici, u priloženim dokumentima objavljujem popis tema za završni rad za školsku godinu 2023./2024. - po zanimanjima. Tehničar za računalstvo                  Prijedlog tema za ZR 2023 - tehničari za računalstvo Tehničar za mehatroniku                Prijedlog...

read more