Tel. +385 (40) 328 522, Športska 5, Čakovec

VIJESTI IZ PORTUGALSKE BRAGE TŠČ-ovci umiju i raditi i učiti i uživati!

Subota, 23. ožujka 2024.

Prvi radni tjedan obilježilo je upoznavanje novih ljudi, novog radnog okruženja i portugalske kulture. Brzom prilagodbom razlici u vremenu s lakoćom smo rasporedili svaki trenutak našeg rada, učenja i razonode u Portugalu.

Dan nam započinje doručkom između osam i devet sati, nakon čega organiziranim prijevozom odlazimo na svoja radna mjesta na kojima, s pauzom za ručak, ostajemo do 16:00 ili 16:30. Organizatori u Braga mobilityju za nas su odabrali dvije industrijske tvrtke – Agovi Metalomecânica i TorniMinho, koje u određenom segmentu svog poslovanja odgovaraju našem zanimanju tehničara za mehatroniku.

Uz Josipa i mene, u tvornici proizvodnje slavina TorniMinho stručno se usavršava i Jakov. Naš je posao obraditi određeni dio slavine – izraditi navoj, provjeriti proizvod nakon obrade (valjanost navoja, centriranje, provjera ispravnosti) te ga nakon toga sortirati. Emanuel, Fran i Filip rade u Agovi Metalomecânica, poduzeću koje se bavi obradom metala CNC strojevima. Njihov posao uključuje obrađivanje materijala na CNC stroju te ispravljanje netočnosti i pogrešaka koje se pojavljuju tijekom procesa rada.

“Prvi radni tjedan proveo sam prilagođavajući se svojim novim radnim kolegama i mentoru. Zadovoljan sam pristupom mentora i drago mi je što imam mogućnost svoja teorijska znanja primijeniti u proizvodnom procesu.” (Fran, Agovi Metalomecânica).

“Nakon upoznavanja s radnim okruženjem i ljudima te početne prilagodbe svakim je danom sve lakše raditi na dobivenim zadacima. Naši se mentori prilagođavaju našem stručnom znanju i našim mogućnostima.” (Josip, TorniMinho).

Slobodno vrijeme provodimo uglavnom družeći se međusobno, s novim prijateljima ili našom knjižničarkom. Uživamo u gradu Bragi te istražujemo svaki njegov kutak upijajući sve ljepote koje taj šarmantni grad nudi. Divimo se arhitekturi u prepoznatljivom portugalskom stilu, kulturnim spomenicima, crkvama i katedralama.

Dosad smo posjetili gotovo sve kulturne znamenitosti iako s muzejima nemamo sreće jer su u ovo doba godine otvoreni u vrijeme u kojem radimo. Portugalske dane pamtit ćemo i po uživanju u gastronomskim delicijama tog podneblja – isprobali smo slasticu pastel de natae, popili odličnu kavu, koju kap finog tipičnog portugalskog vina i likera od višnje u čašici od čokolade zvanog ginjinha.

Razveselili smo se nogometnom igralištu koje smo ubrzo po dolasku pronašli, a s obzirom na našu ljubav prema nogometu, odmah je ‘pala tekma’. Kao najzanimljiviji dio slobodnog vremena u tjednu iza nas ističemo posjet stadionu SC-a Braga, arhitektonskom čudu koje nas je zadivilo izgledom uvjetovanim položajem u kamenolomu.

U šetnji gradom slučajno smo sreli mladića iz Hrvatske Lovru – svestranog zagrebačkog studenta, uskoro diplomanda, koji je došao na studentsku razmjenu u Bragu i ovdje živi nekoliko mjeseci. Bilo nam je drago u stranom svijetu čuti domaću riječ, a i pjesmu. Ostanemo li u hotelu, partija belota je obvezna!

Susreti s novom kulturom, hranom i ljudima naša su svakodnevnica, što nas čini vedrima, ispunjenima i sretnima što smo doputovali u Portugal.

Jako se veselimo izletima u Lisabon, Fatimu i Porto koji će ispuniti vikend pred nama! (Matijas, Josip)

 

Aktualne novosti

TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI
TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI

Učenici i djelatnici Tehničke škole Čakovec prošlog su petka bili dio #StrukoVizija: Sajam strukovnih vještina, manifestacije održane u...

read more
PUENTES DE TÉCNICA Y AMISTAD
PUENTES DE TÉCNICA Y AMISTAD

HRVATSKO - ŠPANJOLSKA AVANTURA JE ZAVRŠENA, VEĆ SE KUJU NOVI PLANOVI I NOVI PROJEKTI Završena je mobilnost učenika iz španjolske Carmone,...

read more
TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI
TŠČ-ovci na #STRUKOVIZIJI

Učenici i djelatnici Tehničke škole Čakovec prošlog su petka bili dio #StrukoVizija: Sajam strukovnih vještina, manifestacije održane u Dvorani Graditeljske škole Čakovec, gdje smo ujedinili snage s Obrtničkom komorom Međimurske županije i ostalim strukovnim školama...

read more
PUENTES DE TÉCNICA Y AMISTAD
PUENTES DE TÉCNICA Y AMISTAD

HRVATSKO - ŠPANJOLSKA AVANTURA JE ZAVRŠENA, VEĆ SE KUJU NOVI PLANOVI I NOVI PROJEKTI Završena je mobilnost učenika iz španjolske Carmone, iz škole IES Manuel Losada Villasante. Nakon uvođenja u svijet mehatronike i mikroupravljača prvog dana, učenici su imali prilike...

read more
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u
ČETVRTI I POSLJEDNJI DAN PROLJETNOG KAMPA U TŠČ-u

Danas su završile četverodnevne aktivnosti planirane za učenike osnovnih škola u okviru Proljetnog kampa 2024. u Tehničkoj školi Čakovec. Ovaj kamp bio je namijenjen budućim srednjoškolcima kako bi istražili različita područja tehnike, tehnologije i znanosti. Tijekom...

read more
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA
NOVO POGLAVLJE U RAZVOJU OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

Završna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu SJEVER – TŠČ održana je 23. studenoga 2023. Osim predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Međimurske županije,...

read more